Filmteknikk – før og nå

December 2, 2016

shutter-film-camera

Med den rivende tekniske og teknologiske utviklingen, er det selvfølgelig stor forskjell på filmene som ble laget før, og de filmene som lages nå. Og da tenker vi ikke bare på de mange spesialeffektene som har dukket opp over de siste tiårene, men den tekniske prosessen med å skape en historie av levende bilder.

Ta vare på dine gamle filmer

Har man noen gamle filmer liggende som man syns er gode minner, er det viktig å ta vare på dem på riktig måte. Det anbefales da at man får overført disse til et solid, varig digitalt medium, slik at de ikke blir tapt. Fotobutikker som spesialiserer seg på nettopp dette kan være behjelpelige med dette. Ikke gi slipp på de gamle filmene riktig enda!

Filmens perspektiv

I gode, gamle dager ble de fleste filmene filmet direkte fra bakkenivå, og det var lite varierte perspektiver å finne. Med dagens hjelpemidler kan man filme både nedenfra, innenfra og ovenfra, og fugleperspektivet blir mer og mer populært. Etter at dronene, som de som finnes i det store utvalget fra DJI, ble billigere, stødigere og mer langtflyvende, ser vi at også naturfilmer og hjemmefilmer oftere blir filmet fra en høyere synsvinkel, og dette gir mange spennende muligheter for variasjon. Føring av kamera er utrolig viktig, samt om man velger smalvinkel, vidvinkel eller normalvinkel til sin filming.

Lydbildet har mye å si for helheten

Fordi både musikken og lydeffekter påvirker hvordan vi opplever handlingene i filmer, er det utrolig viktig å utvikle rett lydbilde, som ndla.no påpeker. Her finner man gode råd til hvordan man skal skape det lydbildet man ønsker, og dermed få en helhet i filmen. Både skumle, søte og morsomme lydeffekter spiller en rolle i filmsammenheng, og dermed er det viktig at man tar seg tid til å velge rett også når det gjelder lyd.