Kjente Norske Filmer

October 22, 2013

Norge har hatt både oppgangstider innen norsk film og også nedgangstider hvor norsk film ikke var like populært eller ble like godt mottatt. Norsk film har heller ikke vært så kjent internasjonalt, såklart med unntaket av noen få filmer.

Veiviseren som er en samisk/norsk film, produsert av John M. Jacobsen og regissert av Nils Gaup. Den kom i 1987 og ble mildt sagt godt tatt imot av publikum og av filmverden. Dette var også den aller først samiske spillefilmen til å bli produsert noensinne og hadde sin premiere her i Norge den 30.september i 1987. Veiviseren ble også nominert til Oscar det året.

En annen norsk film som ble populær og også nominert til Oscar innen klassen «Beste Utenlandske Film» i 1957 men tapte dessverre. Ni Liv ble altså produsert i 1957 og ble regissert av Arne Skouen, filmen er basert på boken som også heter Ni Liv skrevet av David Howarth.

I 1991 så ble Ni Liv også kåret til tidenes beste norske film av det norske kinopublikumet og også av fagjuryen under Bergen Internasjonale filmfestival i 2005.

Gjennom tidene så er det kun en norsk film som har vunnet en Oscar for beste dokumentarfilm. Dette var såklart Kon-Tiki, en norsk dokumentarfilm fra 1950, fra Thor Heyerdahls ferd med flåten Kon-Tiki fra Peru til stillehavsøya Raroia.