Prisbelønte norske filmer

October 23, 2013

Av norske filmer som er vunnet ulike priser er det ikke mangler på, norsk film kan skryte på seg å ha vunnet både Oscar-pris, Emmy-priser og mange flere.
Den norske dokumentarfilmen Kon-Tiki fra 1950 vant blant annet en Oscar for beste dokumentarfilm og står fortsatt som den eneste norske filmen som noen gang er vunnet en Oscar innen den kategorien.

Det er derimot mange norske filmer som er blitt nominert til Oscar pris, blant annet Høvdingen, en norsk film fra 1984 regissert av Terje Kristiansen. Det ble ingen Oscar pris for den filmen dessverre men filmen fikk likevel mye oppmerksomhet og mottok priser som «Grammygrisen» og mottok også prisen «Sølvklumpen».

I 2006 så vant derimot en norsk film en Oscar for beste animerte kortfilm, det var da Toril Koves film Den danske poet som stakk av med seieren og ble Norges første Oscar på over 50 år.

Andre norske filmer som kan kalle seg «prisbelønnet film» er blant annet den norske dokumentarfilmen Banaz: A Love Story som stakk av med en Emmy pris tidligere i år under Emmy utdelingen i New York. Filmen handler om æresdrapet på Banaz, som var en ung kurdisk-britisk jente.

Under filmfestivalen Sundance så mottok også regissøren Anne Sewitsky juryens Grand Prix for hennes film Sykt Lykkelig, den var plukket ut som eneste norsk film og konkurrerte i programmet «World Cinema Dramatic Competition». Der var det 14 spillefilmer som konkurrerte om prisen i den internasjonale konkurransen og Sykt Lykkelig var altså den eneste nordiske filmen.